iProcurement

18 jan 2012

Werk je nog niet ‘in the cloud’? Dan ga je echt niet met je tijd mee. Weet je überhaupt niet waar ik het over heb? Dan loop je inmiddels al helemáál achter. De digitalisering van het werken is een onstuitbare trend geworden, die ook aan Inkoop niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Aan de hand geleid door Het Nieuwe Werken – wat was dat ook al weer, een HR-speeltje of een verkapte manier van het MT om te bezuinigen? Je kunt er volgens de berichten in de oude en nieuwe media zoveel meer efficiency mee behalen in je werk, waar je ook bent. Te mooi om waar te zijn… Nu wil ik geen negatieve punten van HNW aan u melden (die u zelf ook kunt bedenken), want ik ben bang voor de HNW-lobby. Er lijkt namelijk een hele nieuwe industrie te zijn opgestaan die HNW voor u kunnen regelen: techniek en cultuurveranderingen; de hele package. Daar gaat zo veel geld in om; dat wordt me te link.

Steve Jobs, moge hij rusten in vrede, heeft ons in zijn nalatenschap verder nog verblijd met iCloud. Ik moet zeggen: een handige vinding die zorgt dat al je iApparaten vanzelf synchroniseren. Maar hebben we dat nou allemaal wel nodig? Maakt het ons gelukkiger, worden onze inkoopresultaten er nou echt beter van? Inkoop is toch mensenwerk, dat laat zich niet automatiseren. Het gaat om relaties, netwerken en persoonlijk contact. Of toch wel?

Het één sluit het andere niet uit. Integendeel zelfs, social media komt ook bij inkoop om de hoek kijken. Bij veel mensen is hun interesse voor social media vooral iets wat door privé-activiteiten wordt gestimuleerd. Het professioneel gebruik, echt ten behoeve van je werk, is binnen Inkoop nog niet doorgebroken. Maar daar komt verandering in. Via een RT (retweet voor niet-ingewijden) van Frank Rozemeijer, las ik een interessant stuk over social media en inkoop:

http://www.procurement-iu.com/blog/2011/11/the_potential_of_social_media_and_procurement

Inkopers kunnen door slim en actief met social media om te gaan, een filter instellen voor een overvloed aan informatie. Of juist het tegenovergestelde: toch de juiste informatie vinden, als die schaars is. Als je dat goed beheerst, is het uitstekend toepasbaar op leveranciersselectie. Ook zorgen social media als Twitter er voor, dat de hele wereld binnen vijf minuten op de hoogte is als er iets met een leverancier of markt aan de hand is. Voor categoriespecialisten dus onmisbaar. Een andere mooie toegevoegde waarde is die van recruitment: je kunt eenvoudig een specifieke doelgroep aanboren. Of juist de jonge hipo’s bereiken.

Weinig keus dus. Twitter, Hyves of LinkedIn met de rest van de wereld mee. Het Nieuwe Werken is ook voor inkopers gestart.

Als je social media voor nog meer praktische toepassingen in je inkoopvak gebruikt, laat het me dan weten op @wimnieland! Ik zal je dan een verzameling best practices terug sturen.

Wim Nieland

Wim Nieland MSc MBA is Directeur Publiek bij adviesbureau Aeves. Aeves adviseert, levert interim management en voert executive search diensten uit voor alle commerciële functies binnen uw organisatie (inkoop, sales, marketing en communicatie). werkenbijaevesbenefit.com