Column: Hoe gaat het? Tsja, erg druk hè!

27 jun 2016

Bén je druk, of máák je je druk? Ben je druk met dingen waar je energie van krijgt of met het oplossen van gezeik? Het is allemaal een kwestie van perceptie. De klagers hebben de overhand. Of vallen in ieder geval het meeste op. Maar klagen helpt niet; het lucht niet eens op. Je wordt er zelf alleen maar moe van en anderen vinden je een zeur . Waarom zou je het dan doen?

Klagen over drukte is voor veel mensen een handelsmerk geworden. Door te vertellen hoe druk ze zijn zoeken ze naar erkenning voor zichzelf en waardering bij anderen. Maar je houdt er jezelf mee voor de gek. Vraag je jezelf weleens af waar de drukte vandaan komt? Ik wel. Dan geef ik mezelf eerst het sociaal wenselijke antwoord. Het zijn die collega’s, klanten, e-mail, targets en noem maar op, die ervoor zorgen dat ik zo word geleefd. Gewoon te veel hooi op de vork zo nu en dan. Maar als je dan ’s avonds in bed ligt, weet je – als je eerlijk bent – waar het echt aan ligt. Je plant niet goed. Je doet de snelle gemakkelijke dingen, die je nu even een fijn gevoel opleveren, eerst. En de doelen met een wat verdere horizon stel je nog even uit. Druk zijn is een zogenaamd legitieme afleiding van waar het echt om gaat.

Hoe kun je meer ontspanning in je professionele leven brengen? De volgende tien tips brengen je er een stuk dichterbij:

  1. Geef aandacht aan één ding tegelijk en maak dingen af. Multitasken kost in verhouding erg veel energie;
  2. Stel prioriteiten;
  3. Zet je telefoon uit als hij niet aan hoeft te staan;
  4. Durf NEE te zeggen;
  5. Kom 5 minuten eerder op een afspraak;
  6. Geniet van het moment;
  7. Gebruik de kracht van positief denken;
  8. Ga vaker de buitenlucht in;
  9. Luister meer, praat minder;
  10. Neem niet alles te serieus, vergeet niet te lachen.

Bedenk eens hoeveel rust je dit kan geven…En wat die rust je kan opleveren!

In het boek ‘Nooit meer te druk’ raadt Tony Crabbe je aan om de juiste prioriteiten te stellen en dus regelmatig je telefoon uit te schakelen. “Als je ‘ja’ zegt tegen iets, zeg je uiteindelijk ‘nee’ tegen iets anders. Iets wat veel belangrijker kan zijn zoals verjaardagen van vrienden, hobby’s en vriendschappen.” Deze benadering is anders dan de ‘leer’ van timemanagement. Daarin wordt er een optimalisatieslag gedaan in hetgeen je doet. Efficiënter werken. Terwijl je de winst juist uit de effectiviteit kunt halen.

Ik heb me voorgenomen om niet meer te klagen over drukte. Ik heb vanaf nu gewoon álle tijd.

 

Wim Nieland

Aeves-20150320-1184-close