Blog: De week van..

4 okt 2018

Ik ben Charlotte, en sinds januari werk ik als juridisch trainee bij AevesBenefit. Als juridisch trainee word ik klaargestoomd om als aanbestedingsjurist aan het werk te gaan. Ik werk aan verschillende aanbestedingsprojecten en adviesopdrachten. Naast het inhoudelijke werk zijn er ook allerlei trainingen, zowel op juridisch vlak als op persoonlijk vlak. Het werk als trainee is ontzettend veelzijdig en altijd verschillend, zoals je hieronder zult zien in een kijk op mijn week.

Maandag

De eerste dag van de week is weer begonnen! Ik start mijn dag al vroeg in de trein naar de andere kant van het land voor een gesprek met een potentiële opdrachtgever. In de trein heb ik mooi de tijd om nog wat laatste punten voor het gesprek door te nemen: wat wil ik bespreken, wat verwacht de opdrachtgever van mij en hoe kan ik de opdrachtgever juridisch verder helpen? Het gesprek verloopt gelukkig goed en al snel zitten we op één lijn. Twee uur later sta ik weer heerlijk buiten in het zonnetje.

Op kantoor bespreek ik het gesprek met collega’s en overleg ik de planning. De rest van de dag staat in het teken van mail bijwerken en inschrijvingen beoordelen. Voor een aanbesteding in de zorgsector moet ik een grote hoeveelheid inschrijvingen beoordelen in een week. Een behoorlijke klus, dus ik ga gauw aan de slag.

Dinsdag

Elke dinsdag zit ik met een groep collega’s bij een opdrachtgever. Voor mij betekent dit heerlijk rustig opstaan, want ik kan op de fiets naar het kantoor. Eenmaal aangekomen begroet ik iedereen en praat ik even bij met andere collega’s die daar gedetacheerd zijn. Ik heb vandaag meerdere afspraken en bekijk alvast de benodigde documenten. Daarna werk ik een juridisch advies uit over gunningcriteria, die ik vervolgens door een senior aanbestedingsjurist laat reviewen.

In de middag lunch ik gezellig met al m’n collega’s en daarna haast ik me naar mijn eerste afspraak. Ik heb drie verschillende afspraken achter elkaar voor nieuwe aanbestedingen die ik ga begeleiden. Tijdens de afspraken bespreek ik met de opdrachtgevers het project, de vraag en de juridische haken en ogen die aan het project zitten. Dit zijn voor mij altijd de leukste dagen. Je krijgt als juridisch trainee bij AevesBenefit veel verantwoordelijkheden en projecten die je zelf mag uitvoeren. Waar ik een halfjaar geleden als junior binnenkwam, voer ik nu al zelfstandig mijn eigen aanbestedingen van A tot Z uit!

Woensdag

Ook vandaag ben ik weer bezig met het beoordelen van inschrijvingen van de aanbesteding in de zorgsector. Waar dit maandag nog vlot verliep, zijn er woensdag een aantal inschrijvingen waarbij ik nogal vastloop. Een aantal inschrijvers hebben meerdere bijzondere rechtsvormen gebruikt, en ik kom er niet helemaal uit of het juridisch gezien klopt. Gelukkig kan ik een collega aanbestedingsjurist bereiken die de tijd neemt om me te helpen bij de problemen. We bespreken de oplossingen en voor ik het weet ben ik weer goed op weg.

Tussendoor krijg ik een spoedklus voor een opdrachtgever. Een van de inschrijvers heeft bezwaar aangetekend en we moeten snel met een goed onderbouwd antwoord komen. Ik bekijk alle stukken en documenten die we hebben gevraagd en pak de jurisprudentie erbij. Heeft de inschrijver een punt, of stonden we juridisch in ons recht? Ik stel een antwoord op en bespreek het met een senior jurist. Na wat op- en aanmerkingen kan het antwoord de deur uit. Het is altijd aanpoten met dit soort opdrachten, maar het voelt toch als een soort overwinning als je een strak juridisch antwoord kan geven.

Donderdag

Vandaag is het kantoordag! Elke donderdag zitten we met het hele publieke consultancy team op kantoor. Door de verschillende opdrachtgevers en projecten die we draaien zit je niet elke dag op dezelfde plek. Omdat we het toch nuttig (en ook gezellig) vinden, hebben we afgesproken op donderdag samen op kantoor te zitten. Zo zien we elkaar regelmatig en hebben wij als juridisch trainees de mogelijkheid om snel face-to-face vragen te stellen aan de senior aanbestedingsjuristen. Aan het einde van de dag gaan we met collega’s naar Strand Zuyd voor Heineken Afterwork. Even lekker een avond ontspannen en wat drankjes drinken.

Vrijdag

Voor ik het weet is de laatste dag van de week aangebroken. Om de week op vrijdag begin ik samen met de juridisch trainees mijn dag met een traineeoverleg. We bespreken dan onze werkzaamheden en waar we tegen aan lopen en proberen elkaar te helpen. Vandaag staat vooral time management centraal. Met verschillende opdrachtgevers is het soms best lastig om je tijd handig in te delen. Gelukkig hebben we net een training time management gehad van AevesBenefit. We evalueren de training en de tips die we toepassen in de praktijk. Aan het eind bespreken we nog even het aankomende AevesBenefit uitje, waarbij we met een bootje door de grachten zullen varen!

Na het traineeoverleg ga ik bezig met de weekupdate. De weekupdate is een samenvatting van alle jurisprudentie over Aanbestedingsrecht die in die week gepubliceerd is. Zo houden we klanten op de hoogte, maar ook onszelf. Nadat ik klaar ben met de weekupdate komt een collega die ergens gedetacheerd is met een juridische vraag naar me toe. Ik zoek het voor hem uit en samen bespreken we de uitkomsten. Vlug ga ik verder met het beoordelen van de laatste inschrijvingen. Het was een behoorlijke klus om ze af te krijgen, maar het lukt. Samen met collega’s drink ik nog even wat op kantoor om dit en het weekend te vieren. Op naar een nieuwe week!

Charlotte Muusse