Column: What’s your drive?

10 jul 2015

Waar kom jij ’s morgens je bed nou voor uit? Waar krijg jij energie van? Is werken een noodzakelijk kwaad voor je en staat je privéleven voor jou voorop? Of streef je naar een glanzende carrière en draagt je privéleven daar een steentje aan bij? Het één is niet beter dan het ander. Er zijn alleen maar weinig mensen die een duidelijke keus dúrven te maken. En die de consequenties van die keus accepteren. Groot respect heb ik voor mensen die heel bewust met hun eigen ontwikkeling bezig zijn (privé en/of zakelijk). Die hun bed uitkomen met het idee er iets van te gaan maken. Mensen die het er niet op aan laten komen en wie het allemaal niet ‘overkomt’. Daar krijg ík energie van.

Afgelopen maand heb ik twee keer van een ex-topsporter een inspirerend verhaal over hun drive gehoord. Esther Vergeer en Ben van der Burg. Beiden zeer succesvol in wat ze deden. Ze legden uit, ieder met hun eigen verhaal en voorbeelden, hoe ze aan de top waren gekomen en hoe zij zichzelf bleven motiveren om door te gaan. “Denk je dat het makkelijk is om jezelf na 400 achter elkaar gewonnen wedstrijden weer op te peppen?” zei Esther Vergeer. “Je moet zo ongelooflijk goed en helder je doel voor ogen hebben en zo keihard werken om de kleinste perfecties in je spel aan te willen blijven brengen, dat dat voor een buitenstaander nauwelijks te bevatten is.” Ben van der Burg benadrukte het belang van trainen. “Een topsporter traint 99% van zijn tijd om 1% maximaal te presteren.”

Wat een ongelooflijke voorbeelden van mooie mensen met een haast onvoorstelbare drive. Ik ben jaloers op deze mensen omdat ze talent hebben, zo goed weten wát ze willen en ook nog de aller-allerbeste willen zijn. Hoe is dat in jouw werk?

Wij inkopers kunnen na iedere deal met een prijs naar huis gaan; we hebben gekocht wat we wilden hebben. Maar hoe pep je jezelf als inkoper iedere keer op zodat je jouw prestaties, en die van je team, blijft verbeteren? Je volgt trainingen, bezoekt kennis- en netwerkbijeenkomsten en je zit in een HR-cyclus met je ‘baas’ (doelstellingen-, functionerings- en beoordelingsgesprekken). Deels intrinsieke factoren, deel extrinsieke. Je moet voor jezelf een goede mix van factoren vinden en die finetunen. Niet te soft voor jezelf zijn. Iedere morgen moet je weten waar jij je bed voor uit komt. Je team managen, dealen met die beursnotering, kosten besparen, rechtszaken voorkomen, de kwaliteit voor jouw klanten verhogen, werkkapitaal reduceren en ga zo maar door. Het doet er niet toe: zo lang het voor jou uitdagende doelen zijn, zijn ze de moeite waard om ’s morgens voor op te staan.

Ik ken aardig wat mensen die gewoon doen wat ze moeten doen, en die daar echt niet eens slecht in zijn. Maar ze hebben nog nooit aan zichzelf durven toegeven dat ze hele andere dingen met hun leven hadden willen doen. In ieder geval op zakelijk gebied. Ze zijn er een beetje ingerold, dat ging wel lekker, hebben vervolgens een inkoopopleiding gevolgd en kabbelen nu een beetje voort. Terwijl er zoveel onbenutte potentie in zit. Maar dat vraagt misschien wel om rigoureuze keuzes…

Iedereen moet na verloop van tijd zijn doelen bijstellen of hele nieuwe doelen stellen. Je groeit je doelen voorbij met nieuwe kennis en ervaring. Dan merk je opeens dat je aan een nieuwe uitdaging toe bent. Bij de één komt dat moment wat sneller dan de ander. Gebruik de zomer eens om jezelf eerlijk af te vragen of je de juiste drive nog wel hebt. Sta je ’s morgens nog met een glimlach op?

What’s your drive?

Wim Nieland