Blog: Unieke leermomenten

2 aug 2018

Als consultant en juridisch trainee in het publieke adviesteam van AevesBenefit voer ik sinds oktober 2017 op projectmatige wijze aanbestedingen uit. Zo ben ik niet gedurende een bepaalde periode in dienst van één opdrachtgever, maar verdeel ik wekelijks mijn tijd en aandacht over allerlei verschillende projecten. Dit betekent niet alleen dat je flexibel moet zijn en goed moet kunnen schakelen, maar ook dat je ontzettend snel een gigantische lading aan relevante ervaring opdoet bij allerlei verschillende organisaties.

Geen werkdag, opdracht of opdrachtgever is hetzelfde! In retroperspectief word je je pas bewust van de ontzettende snelle leercurve die je, mede ondersteund door de senioren die je begeleiden, doormaakt. Ik heb bewust gekozen voor de functie op projectbasis, omdat de variatie tussen opdrachtgevers en opdrachten mij aanspreekt en scherp houd. Bovendien is het niks voor mij om mijn dagen te slijten achter een bureau, zonder ooit op pad te hoeven. Het betekent wel dat je doeltreffend te werk moet gaan, goed moet plannen en op sommige momenten ook je planning moet loslaten. Nu ben ik van nature vrij gestructureerd, waardoor dit loslaten een uitdaging is. Na verloop van tijd leer ik hier steeds beter mee om gaan. Werken op projectbasis betekent niet dat je helemaal geen vaste plek hebt, het kantoor van AevesBenefit in Amsterdam is onze ‘thuisbasis’ van waaruit we werken en waar we op terug kunnen vallen. Er heerst een prettige sfeer, de spreekwoordelijke deuren staan altijd open en er zijn altijd collega’s om mee te sparren over een vraagstuk waar je tegenaan loopt.

Naast mijn rol als aanbestedingsconsultant, maak ik ook onderdeel uit van het juridisch traineeship, waar ik gezamenlijk met de andere trainees wordt opgeleid tot volwaardig aanbestedingsjurist. Aan de hand van diverse trainingen en het actief mee schrijven aan juridische vraagstukken wordt onze juridische kennis snel uitgebreid. Bovendien kijk je, doordat je als inkoper ook actief betrokken bent bij de inkoopprocessen, als jurist op een heel andere wijze naar bepaalde problemen. Dit is zeker van toegevoegde waarde bij de beantwoording van juridische vraagstukken. Gemiddeld ondersteun ik 8-10 aanbestedingen bij verschillende opdrachtgevers. De aanbestedingen kunnen variëren van eenvoudig tot complex, en van onderhands tot Europese aanbestedingsprocedures. Vooralsnog heb ik diverse Europese aanbestedingsprocedures ondersteund ten behoeve van o.a. het Ministerie van Defensie, verschillende gemeenten, zorg gerelateerde organisaties, en zelfs bij een samenwerkingsverband tussen een aantal musea. Door de grote diversiteit in opdrachtgevers lopen ook de onderwerpen erg uiteen, zo ben ik betrokken geweest bij de inkoop van medische apparatuur en het onderhoud van schepen welke worden tentoongesteld in een museum tot de inkoop van hardware en schoonmaakdiensten!
Wat mijn leukste project tot nu toe is geweest, is dan ook erg lastig te bepalen. Elke opdracht is verschillend en biedt zoveel unieke leermomenten! Bij een aantal opdrachten was ik veel meer betrokken bij het proces voorafgaand aan het inkoopproces, waardoor je heel intensief kunt werken met de behoeftesteller en gebruiker, terwijl ik bij andere opdrachten pas later in beeld kwam. Ik kijk er in ieder geval naar uit om mij de komende tijd verder te ontwikkelen en nog veel meer ervaring op te doen!

Linny Karssemeijer