header

Blog | Hoe organiseer je je thuiswerkplek voor maximale effectiviteit?

25 mei 2021

Het gaat weer beter met Nederland, kinderen mogen weer naar school, terrassen en sportscholen gaan weer open en je kan weer shoppen zonder afspraak. Ondanks al deze versoepelingen is werken op kantoor nog altijd moeilijk. Dit betekent dat werken op afstand – een flink aantal mensen werkt 5 dagen per week thuis! – nog langer zal duren. Ook na de coronacrisis is de verwachting dat ‘blended working’ het nieuwe normaal zal zijn.

We houden ons al heel lang sterk en hebben al veel gedaan om ons thuiskantoor zo comfortabel mogelijk te maken om zo effectief mogelijk te zijn. …Of toch niet?
Voel je je minder effectief als je thuiswerkt of is je werkplek rommelig en niet inspirerend? Dan heeft onze Procurement Consultant Franchesca Laclé een aantal goede tips voor je!
Hieronder volgen haar tips, onderverdeeld in 3 onderwerpen:

 1. Routine
 2. Werkplek
 3. Zorg voor jezelf

 

Routine

Beeld: Unsplash

 • Kleed je om en bereid je voor op de werkdag
  De meeste mensen keken er in het begin van de corona periode enorm naar uit om uit bed te kunnen rollen, koffie te pakken, op de bank neer te ploffen en in pyjama te starten met de werkdag. Dit is misschien leuk voor een dag of twee, maar kan ervoor zorgen dat je je werk minder serieus neemt, sneller pauzes inlast en niet zo effectief bent. Het zal je verrassen wat een verschil het kan maken door op een vast tijdstip op te staan, je aan te kleden en achter je bureau plaats te nemen. Op deze manier lopen werk en privé minder snel door elkaar heen en leidt dit tot meer focus.
 • Volg een routine
  Probeer een normale routine te volgen en zorg ervoor dat je op een vast tijdstip start en eindigt. Dit helpt niet alleen bij je eigen productiviteit en planning, maar het helpt ook je collega’s en opdrachtgever(s) om contact te houden en te weten wanneer jij beschikbaar en bereikbaar bent.
 • Neem pauzes!
  In het begin van de pandemie werd er door sommigen meer druk gevoeld om te moeten presteren. Je werkte harder dan normaal, maakte overuren en vergat pauzes te nemen. Op den duur was je sneller moe, maar had je misschien niet meteen door dat dit kwam door je nieuwe werkpatroon. Het blijkt dat als je geen pauzes neemt, je op de lange termijn minder energie zult hebben en minder effectief bent.

Tips:
• Neem na elke vergadering of elk uur een pauze van 5 minuten. Loop door je huis, kijk naar buiten, drink wat water en ga dan weer aan het werk.
• Neem je lunchpauze en ga naar buiten. Frisse lucht doet wonderen.

Werkplek

Beeld: Unsplash

 1. Zorg voor een ergonomische werkplek
  Allereerst heb je een bureau (of tafel) nodig op de juiste hoogte om je laptop en andere apparatuur op te plaatsen. Stel de hoogte van je bureau/tafel correct af om een goede houding aan te nemen om nek en rugklachten te voorkomen. Daarnaast kunnen een goede bureaustoel en een sterke internetverbinding je werkdag een stuk aangenamer maken.
 2. Ruim je werkplek op!
  Als je geen aparte kantoorruimte hebt, klap je laptop dan dicht aan het einde van de werkdag en zorg ervoor dat je alles opruimt zodat het weer je oude, vertrouwde woonkamer of keuken wordt. Dit zal helpen om een duidelijke scheiding te maken tussen werk en privé.
 3. Personaliseer je werkplek met een plant
  Heb je een mooie plant? Plaats deze bij je werkplek! Planten zijn aan te raden, omdat ze naast een gezelligere werkplek ook zorgen voor een hogere luchtvochtigheid, een positievere gemoedstoestand en bovenal je concentratie verbeteren.
 4. Luister naar muziek
  Muziek op de werkplek, de één zweert erbij, de ander gedijd beter bij stilte. Luister wat bij jou past. Ik hou van muziek tijdens werk, het helpt mij om te focussen, op de juiste momenten afleiding te hebben en plezier te hebben tijdens het werk.

Tips:
• Luister naar klassieke muziek of muziek met rond de 60 of 70 beats per minuut. Dit blijkt een positiever effect te hebben op je concentratie en de snelheid van je hartslag wanneer je zit.
• Mocht klassieke muziek niet echt jouw ding zijn, probeer dan eens een concentratie afspeellijst van Spotify of je favoriete muziek.

Zorg voor jezelf

Beeld: Unsplash

Let op je motivatie, energie en gezondheid. Gebruik de volgende tips:

 1. Blijf in beweging
  Of het nou je lunchpauze of na werk is, zorg ervoor dat je blijft bewegen.. Een wandeling, hardlopen of simpelweg een stukje fietsen is goed voor je hersenen en verbetert je creativiteit. Met de zomer op komst wordt het alleen maar leuker om buiten te zijn.Tip: Je kan een competitie element aan je wandeling toevoegen door gebruik te maken van de ‘Ommetje’ app van de HersenStichting. Hiermee kun je een wandelcompetitie starten met collega’s en zelfs medailles winnen.
 2. Eet productiviteit verhogende snacks
  Zorg ervoor dat je snacks eet die wat toevoegen aan je energie. Eet bijvoorbeeld amandelen, bananen, pure chocola, appel met pindakaas (ja, het is een goede combi), yoghurt met granola of wortels met hummus.
 3. Blijf gehydrateerd
  Zorg dat je veel water blijft drinken gedurende de dag. Dit kan je bijvoorbeeld doen naast je koffie moment of tijdens je 5 minuten pauzes.

 

Franchesca Laclé

Franchesca Laclé is Procurement Consultant bij AevesBenefit. Neem contact op via f.lacle@aevesbenefit.com.