Blog: Wie handelt vanuit passie heeft geen werk maar een leven

18 apr 2017

Passie heb je voor iets dat je dagelijks bezighoudt. Je straalt het uit. Het is iets dat je niet los kunt laten, waar je een sterk gevoel voor hebt. Typ eens passie in op Google en je krijgt resultaten over een groot verlangen naar iets of een grote liefde voor iets. Hoe mooi zou het zijn als je dat gevoel ook voor je werk hebt?

Waar loop je harder voor? Waar klopt jouw hart sneller van? De meeste tijd breng je door op je werk, dus het is belangrijk dat je dat leuk vindt en dat je passie hebt voor jouw werk.

Hoe zonde is het als je jezelf elke dag uit bed moet slepen en met tegenzin naar je werk rijdt? Dat je de acht werkuren verplicht achter je bureau uitzit en dan weer chagrijnig naar huis gaat? Dit gevoel straal je uit naar jouw collega’s, vrienden, relaties en familie. Doodzonde, want je moet uiteindelijk zelf de slingers ophangen en energie uit je werk halen.

Maar wat betekent passie voor je werk? Behalve natuurlijk het gevoel van verlangen en een grote liefde voor iets hebben, slaat passie voor je werk op betrokkenheid en bevlogenheid. Het uit zich in het uitstralen van energie, betrokken zijn bij jouw collega’s en werkzaamheden, mee willen denken over zaken en de toekomst van het bedrijf, en het onderste uit de kan willen halen. Er voor de volle 100 procent voor gaan, puur omdat dat echt is wat je wilt.

Maar wat nou als je niet weet wat jouw passie is of waar je die moet vinden?

  • Breng voor jezelf in kaart wat je echt belangrijk vindt, waar je over kan blijven praten en welke onderwerpen jou echt aanspreken. Kijk ook naar de onderwerpen waar je energie van krijgt, zoals de werksfeer en de strategie van het bedrijf.
  • Stel deze vragen aan anderen. Laat hen jou omschrijven en maak een overzicht van wat er gezegd wordt.
  • Vergelijk dit met jouw eigen materiaal en streep weg wat niet overeenkomt of wat minder belangrijk is voor jou.
  • Maak hier een top 5 van. Wees daarbij kritisch en eerlijk en voorkom sociaal wenselijk gedrag, want uiteindelijk haal je daar geen passie uit.
  • Als je dat duidelijk in kaart hebt gebracht moet je overwegen of je deze mogelijkheden in jouw huidige baan hebt.
  • Ga het gesprek met jouw leidinggevende aan. Wellicht wil het bedrijf hierop inspelen. Zo niet, weeg af wat voor jou belangrijk is en ga eventueel op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Laat je niet tegenhouden door angst of door het onbekende, door comfort of zekerheid, maar laat je leiden door jouw passie.

“It’s your place in the world; it’s your life. Go on and do all you can with it, and make it the life you want to live (Mae Jemison)”.

Annabelle

Met het schrijven van verschillende blogs probeer ik mijn lezers te inspireren en te intrigeren. Ben je aan het denken gezet door deze blog en wil je graag een oriënterend gesprek aangaan over jouw passie en de mogelijkheden in de markt? Neem dan contact op!

Annabelle is sinds 1 april werkzaam bij Aeves als Research Consultant. Dagelijks komt zij in contact met (young) professionals over hun drijfveren en ambities en vindt zij aanknopingspunten met vacatures, voor zowel de interne als externe opdrachtgevers, om een perfecte match te maken en men te begeleiden in hun carrière.

avo