Blog: Goede voornemens voor je carrière

19 dec 2016

2016 is bijna ten einde. De feestdagen staan voor de deur en velen staan op het punt na te denken over hun goede voornemens voor 2017. We zijn allemaal bekend met minder drinken, stoppen met roken of liever zijn voor je wederhelft. Ik vraag me echter af wie er goed nadenkt over zijn/ haar carrière. Past je huidige werk nog wel bij je ambitie?

Marketing was hét vakgebied waarin ik carrière zou maken. Mijn scriptie schreef ik over de positionering van een start-up en ik interviewde meerdere Marketingbureaus. Ik was verkocht: concepten bedenken, creatief kunnen zijn, heerlijk! Een paar maanden later startte ik als recruiter bij het bedrijf waar ik een bijbaan had. Was dat even balen…..

Een stap terug naar mijn studententijd. Toen dacht ik nooit na over mijn toekomstige carrière. Ik leefde vrij zorgeloos in het moment. Het grootste deel van mijn studie vulde ik met mijn passies: breakdance en platen draaien in binnen- en buitenland. Ik kwam rond van het geld dat ik hiermee verdiende: een typische bijbaan had ik niet. Toen ik besefte dat ik geen toekomst zag in de dans en muziek, besloot ik wel die ‘echte bijbaan’ te zoeken. Ik kwam terecht als recruiter bij een werving & selectiebureau in de Supply Chain. Had je me toen gezegd dat ik op dat gebied mijn droombaan zou vinden dan had ik je hard uitgelachen. Marketing was immers mijn ding. Twee jaar later werkte ik nog steeds als recruiter. Ik werd afgewezen voor alle vacatures waar ik op solliciteerde omdat ik geen werkervaring in Marketing had. Frustrerend, maar ik gaf niet op. Toen ik de stap zette naar mijn huidige werkgever werd me een combinatiefunctie in marketing en sales aangeboden. Ik dacht eindelijk mijn doel te hebben bereikt. Een jaar later was ik ongelukkig van marketing: ik vond het niks. Ik werd geconfronteerd met mijzelf. Mijn manager liet me voor het eerst echt nadenken over wat ik wilde: werk doen dat bij me past, dat me energie en voldoening geeft. Na een gesprek met mijn manager gooide ik het roer om. Ik werd accountmanager en recruiter. Het vak waar ik me altijd tegen verzet had, bleek ontzettend goed bij me te passen. Mijn werk is dynamisch: geen dag is hetzelfde. Iedere ochtend stap ik in de auto met het gevoel dat ik buiten ga spelen. Ik rij heel Nederland door om opdrachtgevers te bezoeken en leer iedere week nieuwe mensen kennen. Het mooiste is dat ik niet alleen mijn opdrachtgevers, maar ook kandidaten kan helpen met mijn kennis en ervaring.

Tijdens de gesprekken die ik met mijn kandidaten voer, merk ik dat veel mensen mijn dilemma herkennen: een baan die niet past bij je droom. Tegelijkertijd merk ik dat veel mensen er niet goed over hebben nagedacht. Waarom heb je die bepaalde ambitie? Waarom wil je nou net bij dat ene bedrijf werken, in die specifieke functie? Ik maakte mijn keuze destijds vanuit mijn eigen beperkte referentiekader, mijn toenmalige kennis en ervaring. Ik maakte mijn keuze ook deels onbewust, onder invloed van marketing en arbeidsmarktcommunicatie. Deze fout zie ik ook veel van mijn kandidaten maken. Pas je bij een multinational met rapportages en procedures, interne politiek en strikte targets? Of houd je meer van een platte organisatie, ondernemingsgeest, wendbaarheid en snelle besluiten? Natuurlijk is dit wat zwart-wit gesteld, maar in grote lijnen moet je wel zo denken om jezelf meer richting te geven. Als je op deze manier de markt in kaart brengt en trechtert, blijven er een aantal opties over. Als je vervolgens ook de functiegebieden op een soortgelijke manier in kaart brengt weet je wat je opties zijn, en vooral wat je het meeste aanspreekt.

Probeer tussen de Glühwein, beenham en kerstkransjes door eens na te denken over jouw werk op dit moment. Wat is je doel? Past je werk nog bij je? Ga niet uit van de opties die je hebt (vacatures) maar van je eigen ambitie. Je verandert daarnaast continue als persoon: houd dus niet star vast aan het doel dat je ooit had, ben bereid het aan te passen. Blijf reflecteren en evalueren.

Als je dan nog niet weet wat je wilt, dan mag je me na de feestdagen natuurlijk altijd bellen. Succes!

 

Boudewijn Meijs

 

Boudewijn